Saturday 29 March 2008

28 Mars - Zhongan Hotel

Planet från Amsterdam var 1 h försenat, för de höll på att byta en del i planet, men det gick bra när vi väl kom igång, och förutom under den sista timman var det knappt någon turbulens ens under hela resan. På planet visade de Bee movie, Enchanted och Rush Hour 3. Det första vi såg på flygplatsen när vi hade klivit av planet var en Starbucks och en KFC..väldigt kinesiskt.. eller?
















Det var otroligt enkelt att hitta buss till Beijing Railway Station. Det kostade 16 yuan (ca 15 kr) och tog ca 45 min. Det var en jätteskön och behaglig buss och jag rekommenderar det starkt framför taxi, som är mycket dyrare, och där man dessutom kan vara lite orolig för vilken taxi man ska ta, om man kommer att bli lurad osv.

Det regnade och gjorde ont att gå av att skorna klämde för att fötterna var så svullna. Lyckligtvis var det inte alltför långt att gå. Så fort vi gick av blev vi påhoppade av taxichaufförer: Hello! Where you going? Taxi taxi come, rain!" Som vi hade läst och blivit rekommenderade så log vi vänligt och sa bestämt nej och bara fortsatte att gå, men det var väldigt svårt att bli av med dem!


















Vi hittade hotellet snart, och som förväntat så såg det inte alls ut som bilderna på internet. Det var ju inget lyxhotell men vi hade inga höga förväntningar om standarden, men det blev stopp i toaletten efter bara två toabesök och vi var tvugna att säga till dem 3 gånger innan de kom. Det tyckte jag var lite väl dåligt. Inget bra första intryck av hotellet alltså. Jag kunde leva med att vår vy ut från fönstret var järnvägen och man ständigt hörde tåg tuta och åka förbi, eller att när mörkret faller på så slås mördarstrålkastarna på och bländar en om man tittar ut genom fönstret som om det var en polishelikopter som var efter en (lite förvirrande när man vaknar mitt i natten lagom jetlaggad och paranoid). Jag kunde leva med allt det där, men toan...

Annars spenderade vi dagen med att sova och kolla på kinesisk tv. Höjdpunkterna var den kinesiska operan (varför betala för att se det när det ständigt sends på tv?) och den amerikanska actionfilmen som var dubbad på kinesiska!

Just ja, en sak till. Det stämmer att alla stirrar på en. De är verkligen jätteintresserade av utlänningar. De flesta tittar bara, men en del försöker prata med en. Det är lite gulligt, för de flesta kan bara "hello", så de säger det men sen ser de förvirrade ut och vet inte vad de ska säga, som att de känner sig lite pressade att fortsätta en konversation de har påbörjat, men de kan inga fler ord... Haha. Well... hello Beijing.

No comments: