Monday 31 March 2008

30 Mars - Beijing Glasses City

Efter frukost på hotellet (5 kr/person) bar det iväg till glasögonparadiset i Beijing. Vilket stället! Bara the main building var på 4 våningar och 100+ affärer. Sedan fanns det fullt av glasögonaffärer på båda sidor av gatan. Vi började på bottenvåningen och arbetade oss upp. Det var förstås dyrare på bottenvåningen eftersom alla börjar där. Hade man egna glasögon med sig så läste de snabbt av styrkan, annars fick man en gratis synundersökning. De flesta affärerna gjorde glasögonen på en timme, men en del ställen sa 30 min och det sista stället vi var in i tog bara 15-20 min, och det var även det bästa och billigaste stället. Jag fick ett par glasögon där för 150 yuan, på en kvart och de hämtade kaffe åt en medan man väntade. De var väldigt trevliga. De kunde inte ett ord engelska men vi kommunicerade väldigt bra trots det. Folk här är överhuvudtaget väldigt dåliga på engelska, men ALLA vet vad "how much" betyder. Även folk som inte ens kan yes, no, eller hello vet vad how much betyder. Det blev 6 par glasögon för ca 1500 yuan, och alla par kostade mellan 150 och 350 var.

Fram mot 4-tiden tänkte vi dra oss mot Xizhimen och marknaderna som de lokala Beijingborna handlar på och bort från turistfällorna. Inte en enda turist så lånt ögat kunde nå. Tyvärr var klockan nästan 5 och de höll på att stänga, men vi hann få en liten försmak och lovade oss själva att åka tillbaka dit igen!

Att ta sig till glasögonparadiset:
Ta tunnelbanan från Beijing Zhan (Railway Station). Ta Line 2 (Circle line. den blåa) och åk en station till Jiangoumen . Byt här till den röda Line 1 och åk 2 stationer till Goumao. Ta en taxi härifrån.

































No comments: