Wednesday 2 April 2008

2 April - Shanghai: Bund, Yu Yuan Gardens, Sightseeing Tunnel, Pudong

Vi började dagen med en promenad längs floden vid the Bund och tittade på tv-tornet och alla andra flashiga byggnader på andra sidan floden. Det var strålande väder och inte ett moln på himlen, men trots det var himlen grå och byggnaderna gick knappt att urskilja för alla föroreningar i luften. Det kryllade av turister och illegala gatuförsäljare. Vi gick hela vägen längst floden för att ta oss till Yu Yuan gardens. Efter att ha korsat några farliga gator kom vi fram till den vita muren som omgav Yu Yuan Gardens. Där fanns en massa trånga nedfallna gator, med små försäljningsstånd, lite som Shanghais baksida, med fattiga Shanghaibor. Vi tänkte dock att så länge vi följer den vita muren så borde vi komma fram till ingången förr eller senare, och det gjorde vi. Området var såklart omringad av småbutiker, stånd och turistmarknader till överpriser. Det roligaste var när jag prutade på nånting och sa att jag minsann hade sett den varan i Beijing för en tiondel av det priset de ville ha så insisterade de på att: Beijing Shanghai different! Shanghai so good quality!"

The Yu Yuan Gardens var jättefina med stenträdgårdar, runda omegadörrar, vackra byggnader och floder och dammar. Helt klart värt att besöka. Vi åt dumplings på det kända Ning Bo dumplings. Några kineser vid bordet förklarade hur vi skulle äta dem. Det var väldigt gott.

Fram mot eftermiddagen började vi vandra tillbaka längst floden. Vi bestämde oss för att åka den omtalade Bund Sightseeing Tunnel som vi hade läst skulle vara en riktig upplevelse. Det var snarare en riktig besvikelse! Det kostade 40 yuan för en enkel biljett och 50 för en return. Turen bestod av en 5-10 min usel tur med lite lampor och 3 uppblåsbara ballongfigurer. Vi gick iaf ut på andra sidan och promenerade runt de häftiga byggnaderna lite innan vi gick tillbaka. Vi skaffade kinesiska stämplar med våra namn på kinesiska, fast mitt efternamn fanns inte så det fick bli Alexandra istället.

Resten av kvällen promenerade vi lite längst Nanjing Lus neonskyltar och åt middag på den japanska Ajisen Ramen som, trots namnet, inte ens hade någon ramen! När vi väl kom tillbaka till hotellet hade vi skapligt ont i fötterna.






1 comment:

Ian said...

Sightseeing tunneln var kul ju! Väldigt kitsch och cheesy. Det är ju helt klart en upplevelse även om den inte kanske är av en särskilt bra kvalité. Ett måste om man är i Shanghai tycker jag. Men var beredd på att det är dåligt och ha inte höga förväntningar på den. ;)