Monday 7 April 2008

7 April - Kinesiska muren

Vi vaknade 06.30 för att börja en tidig dag fylld av sightseeing. Vi åkte med en organiserad busstur och stannade först vid en jadefabrik och fick se olika sorters jade, hur man arbetade med det och t o m hur man kunde känna igen riktig jade från kopiorna som finns på marknader.

Därefter åkte vi till the Ming Tombs och fick se alla mingkejsarnas gravar. På många ställen påminde det om den förbjudna staden. Där fanns många träd och var fint. En rolig sak var att där fanns en port som man skulle gå igenom när man skulle gå därifrån, för att återvända till de levandes rike. Det sades att när man gick mot gravarna så gick man in i dödsriket och för att återvända till de levandes rike skulle man gå igenom porten samtidigt som man sa wo huei lay le (stavning?), vilket betyder nånting i stil med "jag har kommit tillbaka" eller "jag har återvänt". Annars skulle man fortsätta vara i dödsriket och därmed osynlig för de levande. Läskigt, men roligt. Kineserna skrattade åt oss när vi gjorde det. Jag hoppas, men tvivlar på att vi uttalade det rätt.

Vi åkte vidare till Happy Beijing Hospital of Traditional Chinese Medicine för lite traditionell kinesisk medicin. Efter en liten rundtur fick vi en föreläsning i kinesisk medicin och yin & yang, följt av en gratis undersökning från deras professorer. Medan mitt resesällskap oturligt nog hade major problems med hjärta och levern (!), så kom jag undan med mensvärk och blodbrist, vilket iofs stämmer, men man bör nog ta undersökningen med en nypa salt då den bestod av att kolla puls och tunga och ställa några frågor. Sedan ville de förstås sälja en massa medicin till en för dyra pengar.

Därefter kom vi äntligen fram till muren. Den kinesiska muren! Där var den - ståtlig och slingrandes ner för berg och kullar som en orm. Det var lite av en sport att ta sig upp på vissa ställen för att det var så brant. Vi klättrade tills vi var en bra bit över 800 m över havet. Det var sannerligen en upplevlse som nog inte kan beskrivas i ord, utan jag får hoppas att bilderna kan säga mer. Vi köpte "I climed the Great Wall"t-shirtar! Hur kul är inte det? Det var inte så många utlänningar där, utan de alldra flesta turister var kineser från andra städer. Det märktes att de flesta av dem inte hade sett så många utlänningar, för det var jättemånga som ville ta kort med oss!

När vi var klara med muren så tyckte vår guide att vi hade tid över så vi fick åka till the Olympic village/park (Kina är besatt av OS för tillfället, det är precis ÖVERALLT!) för att se de olympiska arenorna. Vi besökte ett riktigt kinesiskt tehus i ett område som under de olympiska spelen endast kommer att vara tillgänglig för idrottsmedlemmar och andra människor kommer alltså inte att få vistas i det området. På tehuset fick vi se hur de förbereder och tillagar te på tehus och dricka massvis med olika sorters dyr te. Vi fick förstås också lära oss hur man ska dricka te, eller rättare sagt äta te, för i Kina säger man att man äter te och inte att man dricker det. det var en väldigt fascinerande uppelvelse.

Efteråt var det slutligen dags att åka hem. Klockan var då ca 17.00 och det beräkandes ta ca 1½ h för att komma hem. Det måste ha berott på all trafik, för vi var snart framme vid Lamatemplet. Vi visste att det bara tog ca 10 min med tunnelbana därifrån till hotellet och tänkte att det skulle gå mycket snabbare att ta tunnelbanan hem därifrån. Vi frågade om vi kunde bli avsläppta där och sa hejdå till alla. Det var en trevlig liten promenad längst med den mysiga gatan vid lamatemplet. På vägen såg vi en tebutik och eftersom vi hade blivit så sugna på att köpa lite te men det var så dyrt med lyxteet på tehuset vi hade varit på så bestämde vi oss för att titta in lite snabbt. "Lite snabbt" visade sig bli ett långt besök. Den trevlige mannen bad oss sätta oss ner och började göra te åt oss, som på tehuset tidigare. Först drack vi ca 5-6 småkoppar jasminete. Därefter lika många koppar till oolongte, ytterligare 5-6 grönt te och slutligen lika många koppar svart te också. Vi mådde lite illa efteråt av all te för att magen blev alldeles fylld av vätska! Efter ca 45 min och efter att ha inhandlat en massa te och en jättesöt liten tekopp så skyndade vi oss till tunnelbanan, för nu var det bråttom! Vägen hem, trots att den var så kort, var riktigt smärtsam, speciellt för mig som inte hade gått på toa sedan 06.30 oc, och efter all te (och givetvis all vatten man hade druckit under dagens lopp)! Sammanfattningsvis: Vilken dag! Helt...fantastisk!













































No comments: