Friday 4 April 2008

3 April - Shanghai

Vi tog vår tid på oss på morgonen för att packa och checka ut från hotellet. Resten av dagen tog vi det lugnt och promenerade runt i Shanghai, hittade ett internetcafé, åt, gick runt och bara tittade och njöt av att vara i Shanghai, tills vi skulle med tåget tillbaka till Beijing på kvällen. Tåget gick klockan 19.15.

Det hände dock något lustigt på eftermiddagen när vi gick till McDonalds för att äta lunch. Vem stöter vi på om inte den tyska studenten vi träffade på tåget till Shanghai? Det var ett väldigt lustigt sammanträffande.

Sammanfattning av Shanghai:

Här finns massvis med försäljare på gatan som ser ut som vanliga turister, men som börjar med "watch, dvd, bag, shoes" så fort man kommer i närheten av dem. De har en liten broschyr i handen med bilder på saker de säljer och vill att man ska följa med till deras lilla butik i någon skum gränd. Det de gör är givetvis inte lagligt så de måste ständigt passa sig för polisen. Det jag lärde mig att göra var att antingen peka på polisen om det var nån i närheten och de log nervöst och försvann. Eller som en gång när en sån kom fram till oss och inte ville lämna oss ifred och jag sa plötsligt "polis!". Försäljaren sprang bokstavligen därifrån. Stackarn. Men det var effektivt.

Folk i Shanghai talar generellt bättre (eller mer) engelska än i Beijing.

Luften är, om möjligt, ännu mer förorenad i Shanghai än i Beijing.

Shanghai kryllar av japanska restauranger, men de är förstås ungefär lika japanska som kinarestauranger i Europa är kinesiska, dvs inte särskilt mycket.

Folk är rikare i Shanghai än i Beijing, åtminstone ser de så ut, men ungdomarna i Beijing har mer modemedvetna och "trendiga" kläder än de i Shanghai.


No comments: